Noua moda in Banat: femeile nasc in APA

16 Aprilie 2014
 

Timișorencele își pot aduce copiii pe lume în apă. Evenimentul are loc chiar în spital, într-un jacuzzi cu apă purificată. Nașteri în apă sunt posibile și în București, însă nu orice gravidă are indicație


Medicii spun că în apă durerile nașterii sunt mult atenuate, iar relația mamă-copil este mult mai bună. Timișorencele plătesc câte 1.300 de euro ca să nască natural și fără dureri, într-un jacuzzi rotund, după ce în anii trecuți se înghesuiau să achite cam aceeași sumă de bani pentru a naște inconștiente, prin cezariană, sub anestezie totală. Până la urmă, noua modă care prinde teren printre mame, e un lucru bun, deoarece promovează nașterea naturală.


Travaliu mai scurt

Zeci de românce aleg, anual, să nască în apă, în privat. „Avem o sală specială pentru nașterile în apă în care există o vană, care arată ca un fel de jacuzzi ce se sterilizează, în care este loc pentru medic și pentru mamă. Este bine pentru copil să vină pe lume în apă pentru că el iese dintr-un mediu umed într-altul, tot umed”, explică dr. Bogdan Cioată. Avantajul este mai ales pentru mamă, deoarece, în apă, ea își poate schimba poziția în timpul travaliului, astfel încât capul bebelușului coboară natural spre pelvis, iar expulzia este mai puțin chinuitoare. Potrivit medicului Nadal Chahem, care coordonează nașterile în apă, travaliul se reduce cu patru ore.


Anestezie cu apă caldă

Pentru a naște, femeia intră într-o cadă cu apă purificată, încălzită la 37 de grade Celsius, iar aceasta se află într-o încăpere slab iluminată, factori care o vor relaxa din start pe viitoarea mămică.


Apa caldă are rol de anestezic. „O ajută să se relaxeze fizic și psihic și atenuează durerile. Dar, totuși, nu este un lucru simplu pentru că trebuie să stai pe toată perioada travaliului în dureri, într-o poziție incomodă”, mai spune dr. Cioată.


La cerere, mamele vor beneficia de o muzică anume, dar și de hidromasaj în jacuzzi. „Masarea zonei coccigiene cu bule de aer are rolul de relaxa suplimentar”, a mai explicat doctorul. Potrivit acestuia, dacă o femeie a adus pe lume un copil în apă, va voi să repete acest lucru și când va naște alți copii. Una dintre pacientele „casei” a născut deja trei copii în apă.


Profil: femei inteligente cu interes pentru o viață naturală

Mamele care nasc în apă sunt, de regulă, femei cu educație peste medie, deschise la tot ce înseamnă natural. „Inclusiv conduita lor după naștere și apropierea față de copil e diferită față de restul mamelor”, a mai explicat dr. Cioată. Ele își cer imediat copilul la sân, nu acceptă ca acesta să fie hrănit cu suplimente, ci numai din laptele matern, ele însele au grijă să consume doar alimente bio, pentru a fi sigure că dau copilului cei mai buni nutrienți.


În plus, femeile care cer să nască în apă au cunoștințe despre travaliu, și au făcut cursuri de control al durerii și prin alte metode.


Aș naște în apă și a doua oară. Mi s-a părut o ușurare

Anda Smilia Ciomocoș, 28 de ani, este una dintre puținele românce care au putut naște în apă. Preocupată de tot ceea ce este natural, Anda se pregătise, inițial, pentru o naștere naturală fără anestezie, însă, după ce a aflat că poate naște în apă la ea în oraș, nu a mai stat pe gânduri. „Ne-am hotărât imediat pentru nașterea în apă, deși a fost mai greu de găsit medicul care să o facă în Timișoara. Am întrebat mai mulți medici și răspunsurile au fost de genul «delfinii nasc în apă, nu oamenii», sau «poate fi periculos pentru copil». Atunci, eu și soțul ne-am informat mai mult de prin cărți și de pe Internet, și am văzut că, într-adevăr, este o alegere foarte bună. Am găsit și medicul cu experiență în nașteri în apă care împărtășea viziunea noastră. El ne-a convins că am făcut alegerea bună și m-a sprijinit mult în ultima perioadă a sarcinii. Medicul i-a permis și soțului să fie cu mine la naștere, ceea ce m-a ajutat în plus”, își amintește tânăra.


Relaxare fără injecții

Travaliul a fost foarte intens și rapid, așa că atunci când a ajuns la spital era gata să nască. „Din păcate, nu am ajuns să beneficiez și de un travaliu relaxant – și cu dureri mai mici – în apă. Dar am  citeste mai mult...

Sursa doctorulzilei.ro

 
Clasificare stire: Sarcina
Vezi stiri din categoria: Sarcina
Vezi articole din categoria: Sarcina
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.