Numarul bolnavilor de Parkinson se va dubla pana in anul 2030

11 Aprilie 2013
 

Cu ocazia Zilei Bolnavilor cu Parkinson, celebrata in data de 11 aprilie, Asociatia Europeana de Parkinson trage un semnal de alarma. In Europa sunt 1,2 milioane de pacienti cu boala Parkinson, dar numarul acestora se va dubla pana in anul 2030, arata datele Asociatiei Europene de Parkinson.


In Romania, datele Asociatiei Romane AntiParkinson releva ca sunt tratati peste 70.000 de bolnavi cu Parkinson, dar exista un numar mult mai mare de pacienti care sufera de aceasta afectiune, dar care inca nu au fost diagnosticati.


Parkinson este a doua cea mai intalnita boala neurodegenerativa ca frecventa, dupa Alzheimer. Cauzele bolii sunt inca necunoscute, iar semnele si simptomele sunt progresive si adesea nespecifice, ceea ce o face dificil de diagnosticat. Simptomele cele mai frecvente sunt tremorul de repaos la nivelul membrelor, rigiditatea musculara si bradikinezie (scaderea vitezei de realizare a miscarilor spontane si a amplitudinii miscarilor).


Majoritatea cazurilor se inregistreaza la pacienti care depasesc 55 de ani, dar 1 din 20 manifesta simptome inainte de varsta de 40 de ani.


Tratamentele actuale, care sunt destinate atat fazelor incipiente ale bolii cat si stadiilor avansate, ajuta la ameliorarea simptomelor si la incetinirea progresului bolii, dar nu duc la vindecarea acesteia.


Din cauza lipsei dotarilor si a personalului medical necesar, de cele mai multe ori diagnosticarea bolii Parkinson in Romania se face atunci cand pacientul se afla deja intr-un stadiu avansat de boala. O alta cauza este lipsa de informare a pacientilor care, adesea confunda sau chiar ignora simptomele specifice bolii Parkinson.


Impactul economic al acestei boli este major, mai ales daca este diagnosticata intr-un stadiu avansat. in Romania, tratamentul unui pacient consta fie in terapii medicamentoase care pot depasi suma de 3000 lei lunar, fie in operatii care le pot imbunatati considerabil calitatea vietii, dar al caror pret variaza intre 30.000 – 80.000 lei.


Din cauza lipsei fondurilor, multi dintre pacientii care au indicatii terapeutice pentru operatie sunt trecuti pe liste de asteptare, timp in care boala avanseaza si astfel scade dramatic capacitatea motorie si cognitiva a acestora. Acestor sume pe care le plateste statul roman li se adauga costurile cauzate de imposibilitatea bolnavilor de a mai lucra si sumele alocate ingrijitorilor acestora.


La nivel european costul anual total, care cumuleaza cheltuielile medicale si sociale, este estimat la 13,9 miliarde euro.


,,Tratamentele disponibile astazi sunt rezultatele cercetarilor stiintifice aprofundate din ultimii ani, care se continua astazi deoarece sanatatea mintala este o prioritate la


nivel global. Conform ultimului raport PhRma, in prezent, peste 30 de medicamente destinate bolii Parkinson si peste 600 de medicamente destinate bolilor neurologice se afla in cercetare si dezvoltare”, declara Dan Zaharescu, Director Executiv Adjunct, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).


Pentru a marca Ziua Internationala de Lupta impotriva Bolii Parkinson, Asociatia de Lupta impotriva bolii Parkinson organizeaza la Deva, intre 10 si 12 aprilie, o serie de actiuni grupate sub titulatura “Zile speciale pentru oameni deosebiti”.


Ziua de 10 aprilie 2013 marcheaza si o data aniversara. Se implinesc 7 ani de la infiintarea Asociatiei de Lupta impotriva bolii Parkinson, singura organizatie nonguvernamentala din Romania care apara drepturile si interesele celor diagnosticati cu boala Parkinson.  citeste mai mult...

Sursa Pagina medicala

 
Clasificare stire: Boli si afectiuni
Vezi stiri din categoria: Boli si afectiuni
Vezi articole din categoria: Boli si afectiuni
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.