O noua categorie de analgezice ar putea afecta memoria

25 Martie 2008
 

O nouă categorie de medicamente împotriva durerii ar putea avea efecte secundare grave, afectând funcţii importante ale creierului precum cele legate de procesul de învăţare şi memorie, conform unui studiu publicat de oameni de ştiinţă americani. Această descoperire poate avea implicaţii în procesul de sintetizare a unor noi medicamente şi poate explica de asemenea unele dintre efectele secundare ale pastilei pentru slăbit rimonabant, vândută şi în Europa sub numele de Acomplia. Aceste medicamente acţionează prin blocarea unui receptor specific al durerii cunoscut sub numele de TRPV1. ''Ştim că receptorii TRPV1 se află în creier, dar acum dispunem despre primele informaţii cu privire la rolul lor acolo'', a comentat Julie Kauer de la Brown University (Rhode Island). ''Acest rol pe care l-am descoperit este foarte surprinzător pentru că nimeni până în prezent nu a intuit această legătură dintre receptorii durerii şi mecanismul memoriei şi învăţării. Probabil că am descoperit un nou factor important în plasticitatea creierului'', a mai declarat ea în studiul publicat de jurnalul Neuron.

 TRPV1 este legat de durerea inflamatorie. Agenţi de sinteză naturali, aşa cum este capsaicinul care dă iuţeala ardeilor iuţi, acţionează asupra acestor receptori. Companiile farmaceutice Eli Lilly and Co, Merck & Co Inc, Pfizer Inc, Wyeth şi altele, au investit sume considerabile în crearea unei noi generaţii de analgezice care elimină durerea acţionând prin blocarea receptorilor TRPV1 din creier, însă acest nou studiu susţine că aceste medicamente afectează capacitatea de memorare şi învăţare a creierului.

 În urma unor experimente realizate pe cobai, oamenii de ştiinţă americani au constatat că receptorii TRPV1 regularizează o funcţie nervoasă cunoscută sub numele de depresie pe termen lung, modificând intensitatea conexiunilor interneuronale. Acest proces este considerat mecanismul celular care asigură funcţia memorării. Echipa coordonată de Julie Kauer a descoperit că mecanismul depresiei pe termen lung poate fi blocat prin inhibarea receptorilor TRPV1 pe creierul cobailor. De asemenea, se poate induce funcţia de memorie la receptorii TRPV1 cu ajutorul capsaicinului. O altă concluzie este că medicamentul rimonabant blochează activitatea receptorilor TRPV1. Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (U.S. Food and Drug Administration) a recomandat în luna iunie a anului trecut respingerea medicamentului rimonabant pentru că poate avea drept efect secundar manifestări de depresie şi tendinţe suicidale. /Rompres/

 
Clasificare stire: Medicamente si tratamente
Vezi stiri din categoria: Medicamente si tratamente
Vezi articole din categoria: Medicamente si tratamente
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.