Ortopedia pediatrica, din nou la rezidentiat dupa 7 ani de pauza

26 Octombrie 2012
 

Specialitatea de ortopedie pediatrica a fost inclusa la rezidentiat, dupa sapte ani de pauza, in urma unei decizii definitive si irevocabile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dar mai ales in urma unor eforturi extraordinare depuse de Asociatia Romana a Traumatologilor si Ortopezilor Pediatri (ARTOP).


Anul acesta sunt 18 locuri la rezidentiat in domeniul ortopediei pediatrice, iar prof. Burnei, presedintele ARTOP, dar si presedintele Comisiei de Ortopedie Pediatrica din Ministerul Sanatatii, spera ca absolventii de medicina care s-au inscris la rezidentiat sa opteze pentru aceasta specialitate.


Profesorul nu are niciun medic tanar in echipa, dar astepta cu nerabdare cei cinci noi rezidenti care vor veni in Spitalul Marie Curie incepand de la anul. Cel mai tanar medic pe care prof. Burnei il are in echipa are o experienta de 10 ani in domeniu.


Ortopedia pediatrica e o specialitate care necesita foarte multa gandire


"Eu am convingerea ca tinerii medici opta pentru aceasta specialitate. Este o specialitate care necesita foarte multa gandire, care da foarte multe satisfactii. Practicand-o, reusesti sa parcurgi trepte pe care altfel nici nu ti le-ai putea imagina. Daca ei vor ocupa aceasta specialitate vor fi cei care au posiblitatea acum, in aceste momente dificile, sa-si insuseasca mai repede cunostintele, sa intre in practica mult mai devreme pentru ca asa se cere si vor reusi sa devina specialistii care vor avea drepturile de a practica medicina in toate centrele europene sau in toate centrele din lume", a declarat pentru PaginaMedicala.ro prof. dr. Gheorghe Burnei.


Stie ca medicii pleaca pe capete din Romania si e constient ca exista riscul ca, odata ce-i formeaza la cel mai inalt nivel, sa plece din sistemul romanesc pentru salarii mai bune. Optimist din fire, nu-si pierde, totusi, speranta. Marturiseste ca a fost abordat de multi medici vor sa imbratiseze specialitatea de ortopedie pediatrica.


"Medicii care au plecat de la noi din tara n-au plecat pentru ca asa au vrut, ci pentru ca au fost fortati de imprejurari. Acum, sa zicem ca din 18 cati pregatim anual, vor pleca unul, doi. Dar, daca ei vor fi motivati, daca vor fi stimulati si determinati sa ramana in tara, daca isi vor gasi posturi si locuri, daca exista necesarul de medici, cu siguranta ca nu vor mai pleca. Eu am convingerea asta. Trebuie sa avem cat mai multi medici tineri, ei reprezinta izvorul specialitatii noastre", a continuat medicul.


Eforturile ortopezilor pediatri, de 20 de ori mai mari decat in mod normal


In cei sapte ani in care nu s-au mai format ortopezi pediatri, lipsa de personal din spitale a facut ca eforturile celor ramasi pe baricade sa fie de 10 sau chiar 20 de ori mai mari pentru a mentine activitatea in domeniu si pentru a satisface nevoia de asistenta medicala.


Si prof. dr. Aprodu saluta pregatirea rezidentilor in ortopedie pediatrica, ce revine centrelor spitalicesti dotate cu personal cu experienta in domeniu. "E normal ca un copil sa beneficieze de tratament in unitati pentru copii. Lucrurile au intrat in normal", a declarat prof. dr. Aprodu de la UMF Iasi.


Un alt punct din agenda ARTOP este ca centrele de ortopedie pediatrica din tara sa ajunga la nivel european. "Exista sectii de chirurgie si ortopedie pediatrica care au un spatiu adecvat in care fac acum chirurgie si ortopedie pediatrica, dar marea noastra problema e lipsa de specialisti. In patru centre nu mai exista niciun medic, nici de chirurgie pediatrica, nici de ortopedie pediatrica", a conchis profesorul Burnei.


In Romania ar fi nevoie de cel putin 100 de specialisti in ortopedie pediatrica. In prezent, exista aproximativ 30 de centre de chirurgie si ortopedie pediatrica in tara si numai 10 specialisti.


Cursuri de formare si platforma de telemedicina pentru ortopezii pediatri


De asemenea, vor avea loc intalniri intre sefii de sectii, ei urmand sa expuna ce domeniu vor sa abordeze in cadrul specialitatii. Reprezentatii ARTOP vor consemna temele care, ulterior, vor fi dezbatute la nivel de centre universitare.


"La cursuri vom asigura in cadrul clinicilor noastre locuri in care vor sta o saptamana, doua, trei, timp in care vor putea efectua interventii operatorii sub supravegherea lectorilor sau a profesorilor care predau la cursuri. Dupa ce vor finaliza aceste cursuri, vom tine legatura si vor putea sa revina pentru a se forma", a declarat prof. dr. Gheorghe Burnei.


Ortopezii pediatri au in vedere si un sistem de telemedicina, pentru a discuta cazurile mai dificile si pentru a acorda asistenta necesara specialistilor din teritoriu. "Avem in plan o platforma de telemedicina. Doar ca avem nevoie de surse de finantare pentru a indeplini acest obiectiv. Le vom cauta si sper ca le vom gasi", a conchis prof. Burnei.

  citeste mai mult...

Sursa Pagina medicala

 
Clasificare stire: Medici
Vezi stiri din categoria: Medici
Vezi articole din categoria: Medici
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.