Pe mainile cui ramane aceasta tara?

22 Septembrie 2015
 

Doctorul Costel Vlad (40 de ani) medic specialist la Spitalul Marie Curie, din București ne povestește despre viața lui, ca medic rezident. Lucrează în echipa profesorului Gheorghe Burnei de aproape 14 ani. „În ianuarie 2002, am început rezidențiatul. Viața a fost grea. Eu sunt din Videle de Teleorman și vă spun sincer că dacă nu ar fi existat suport de acasă nu aș mai fi fost azi în România!”, ne spune specialistul.


Tragic și pentru specialiști


„Poate că am fost un privilegiat al sorții, pe tot parcursul rezidențiatului m-au susțiut părinții. Eu, ca specialist în România, câștig salariu de la stat de 2.300 de lei, motiv pentru care muncesc destul de mult și în privat, după orele de program la spitalul de stat. Primul copil, o fetiță, a apărut când aveam 38 de ani, ceea ce e foarte târziu. Am fost la specializări în Franța, Elveția, nu pot să cer în România un salariu la acel nivel, dar cred că o familie de medici ar trebui să își permită un credit pentru o locuință corectă, o grădiniță și școală bună pentru copii și un buget pentru perfecționare profesională de 2-3.000 de euro pe an. Nu cred că mă voi muta cu activitatea exclusiv în privat, deoarece majoritatea pacienților care au nevoie de ajutorul nostru nu ăși pot permite să se trateze în sistemul privat și nu ăși vor permite atâta vreme cât asigurările private nu vor funcționa.”, spune dr. Vlad, îngrijorat că, în curând, nu mai are pe mâinile cui să rămână țărișoara asta. „Am colegi care nu și-au dat rezidențiatul în țară, au plecat și nu vor să se întoarcă”, spune specialistul, care a văzut și el în stagiile din străinătate, cum e să fii doctor într-o țară civilizată. Nici o șansă la credite La cei 28 de ani ai săi, Raluca Ghiță este medic rezident în anul 3. De loc, e din Ploiești, dar locuiește în Capitală, să fie aproape de spitalul Marie Curie, unde lucrează, împreună cu ceilalți rezidenți și medici specialiști formați de prof. dr. Gh. Burnei. „Plătesc chirie 250 de euro, din salariul de 1.400 de lei. Casă nu pot cumpăra, fiindcă nu ni se permite să facem credite, deoarece suntem angajați pe perioadă determinată”, ne-a spus dr. Raluca Ghiță. „Noi trebuie să ne perfecționăm continuu, ne trebuie bani de cărți, numai pe un Tratat dai 1.200 de lei”, completează doctorița, care speră să se căsă- torească la anul. Noroc că este un rezident foarte bine pregătit, ca și ceilalți din echipă, și a intrat „tutore” în programul POSDRU/161/2.1/ G/139364, de unde mai reușește să câștige, legal, niște bănuți.  citeste mai mult...

Sursa doctorulzilei.ro

 
Clasificare stire: Medici
Vezi stiri din categoria: Medici
Vezi articole din categoria: Medici
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.