Peste 50 de droguri legale noi, detectate in Europa in 2012

21 Noiembrie 2012
 

Autoritățile Uniunii Europene înregistrează aproape săptămânal un nou drog legal care circulă pe piețele europene. Iar numărul magazinelor online care le comercializează a ajuns la un prag record de 693, față de doar 170 în 2010, arată cel mai recent raport al Agenției UE pentru droguri.


În 2011, au fost înregistrate cele mai multe substanțe psihoactive noi, prin intermediul sistemului de alertă rapidă al UE (SAR), și anume 49. Acesta este un mecanism de raportare a urgențelor în ceea ce privește noile substanțe psihoactive comun în statele membre UE. Prin comparație, în 2010 au fost înregistrate 41 de astfel de substanțe, iar în 2009, doar 24.


Pe Aceeaşi Temă


Captivi în labirintul drogurilor. „Ascultă praful! În fiecare zi moare cineva!“

În acest an, numărul raportat în noiembrie depășește deja recordul, cu peste 50 de substanțe noi deja detectate, un lucru extrem de îngrijorător pentru autorități, în condițiile acestea sunt și deosebit de periculoase pentru consumatori. Principala problemă este că toate drogurile noi notificate anul trecut, precum și cele notificate până în prezent, în cursul anului 2012, sunt substanțe sintetice.


Unul dintre cele mai mari grupuri de droguri noi sunt catinonele sintetice (mefedrona, MDPV, de exemplu), care pot reproduce efectele cocainei. În plus, Agenția UE pentru droguri trage un semnal de alarmă cu privire la grupurile de substanțe chimice obscure, total necunoscute de autorități.


„Sunt deosebit de uimită de viteza evoluţiilor pe care le observăm în prezent în domeniul drogurilor sintetice. Cred că este clar pentru noi toţi că sunt necesare acţiuni ferme şi coordonate dacă dorim să oferim un răspuns eficace în acest sens", a declarat, în cadrul raportului, Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne.


Aceste date sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât, în medie, 5% din tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani au raportat că au consumat droguri legale la un moment dat pe parcursul vieții, a arătat un Eurobarometru din 2011 privind atitudinea tinerilor față de droguri.


Număr record de magazine online de droguri legale


Accesul la droguri legale este din ce în ce mai ușor în statele europene, deoarece numărul magazinelor online care le comercializează a crescut de patru ori în doi ani, de la 170 în ianuarie 2010, la 683 în 2012. Cele mai comercializate sunt trei produse naturale: kratom, salvie și ciuperci halucinogene. Dar cel mai îngrijorător este că într-un top 10 al drogurilor legale populare, predomină cele sintetice.


Analiza Agenției UE pentru droguri a identificat o creștere marcantă a numărului de magazine online care oferă catinone sintetice (MDPV, 4-MEC), ceea ce sugerează că operatorii online încearcă să găsească un înlocuitor pentru mefedronă, substanță controlată în prezent în UE.


În România, tot mai multe urgențe cauzate de droguri


Deși România a introdus în 2011 legi penale care sancționează distribuția, vânzarea și publicarea neautorizată a substanțelor psihoactive noi, la noi în țară se constată o creștere cu 194% a numărului de urgențe medicale ca urmare a consumului de astfel de substanțe.


De altfel, cel mai recent raport furnizat de Agenția Națională Antidrog arată că 54,1% din cazurile de urgență înregistrate în 2011 au fost cauzate de consumul de droguri etnobotanice.   citeste mai mult...

Sursa Adevarul

 
Clasificare stire: Medicamente si tratamente
Vezi stiri din categoria: Medicamente si tratamente
Vezi articole din categoria: Medicamente si tratamente
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.