Peste o treime dintre romani considera ca sunt sanatosi

06 Martie 2008
 

Aproximativ 44,6% din populaţia României apreciază că starea lor de sănătate este bună, 35,6% cred că este satisfăcătoare, 12,1% consideră că starea de sănătate este proastă, 5% - foarte bună, iar 2,3% - foarte proastă, relevă un barometru de opinie privind starea de sănătate a populaţiei, prezentat de ministrul Eugen Nicolăescu la Forumul medicilor de familie. Potrivit barometrului, 45,5% dintre respondenţi apreciază că sistemul sanitar merge într-o direcţie bună, iar 42% într-o direcţie greşită. Un procent de 11% consideră că relaţiile Colegiului Farmaciştilor din România cu populaţia sunt bune, 12% consideră că acestea sunt bune cu Colegiul Medicilor din România, iar cei mai mulţi apreciază că Ministerul Sănătăţii are o relaţie foarte bună cu populaţia.

 La întrebările privind bolile de care suferă, 51% au spus că nu suferă de nicio boală, 13,6% că suferă de boli reumatice, 19,9% că suferă de hipertensiune arterială, 10,1% de boli de inimă, restul - sub 5% - de diabet, afecţiuni oculare, afecţiuni renale şi altele. Eugen Nicolăescu a menţionat că dacă s-ar lua în calcul datele de la recenta evaluare a programului naţional de evaluare a stării de sănătate, situaţia este alta. Barometrul a evidenţiat că 67,1% dintre cetăţeni se adresează, în cazul în care se îmbolnăvesc, medicului de familie, 12,3% se descurcă singuri, 11,4% se adresează unui farmacist, 3,1% unui cabinet privat/policlinică privată. Barometrul a mai evidenţiat şi faptul că 30% dintre respondenţi se află pe lista unui medic de familie, iar 32,7% au răspuns că nu au avut nevoie de medic.

 La întrebarea dacă au apelat la un medic de familie în 2007, 69,5% au răspuns da. Dintre aceştia, 50% au spus că motivul pentru care au apelat la consultaţie a fost faptul că nu se simţeau bine, 2% au solicitat eliberarea de reţete, 10% au solicitat bilet de trimitere la specialist, 7,9% s-au prezentat la medic după ce au primit invitaţie, 6,7% s-au prezentat pentru eliberarea unor pentru adeverinţe. Legat de primirea invitaţiilor pentru a se prezenta la Programul pentru evaluarea stării de sănătate a populaţiei, 52,3% dintre respondenţi au declarat că au primit aceste invitaţii, 57,4% au spus că au şi onorat invitaţia, iar 34,9% au spus că nu au fost la medic. Între motivele invocate pentru neprezentarea la medic, 23,4% au spus că nu au încredere, 11,4% că nu au timp, 16% au spus că au făcut recent analize. Ministrul Sănătăţii a apreciat aceste date ca fiind foarte importante atât pentru administratorii din sistem, cât şi pentru medici şi pacienţi. Eugen Nicolăescu a menţionat că medicul de familie ar trebui să devină o instituţie care să-şi facă datoria, iar datele barometrului sunt încurajatoare în acest sens. Barometrul realizat de Centrul pentru politici de sănătate a fost făcut pe un eşantion reprezentativ de 1.218 persoane peste 18 ani, din mediul rural şi urban, din cele opt regiuni de dezvoltare. /Rompres/ 

 
Clasificare stire: Boli si afectiuni
Vezi stiri din categoria: Boli si afectiuni
Vezi articole din categoria: Boli si afectiuni
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.