Pilula contraceptiva pentru barbati, la un pas de a deveni realitate

19 August 2012
 

Descoperirea unei substanţe capabile să inhibe producţia de spermatozoizi ar putea conduce la obţinerea unei pilule contraceptive pentru bărbaţi, cu efecte reversibile, fără a perturba sinteza de hormoni masculini, afirmă autorii unui studiu american, citaţi de AFP.

În contextul în care fabricarea unei pilule contraceptive masculine a devenit în ultimii ani o veritabilă provocare pentru comunitatea ştiinţifică internaţională, cercetătorii americani au testat cu succes o moleculă - JQ1 - pe şoareci, se afirmă într-un articol publicat în revista medicală Cell.

"Substanţa produce o diminuare rapidă şi reversibilă a numărului şi a mobilităţii spermatozoizilor, cu efecte determinante asupra fertilităţii", afirmă James Bradner, de la Institutul pentru studii împotriva cancerului Dana-Farber din Boston, coordonatorul studiului.

Fabricarea unei pilule contraceptive masculine întâmpină mai multe dificultăţi: pe lângă o cerere destul de "ezitantă" din partea bărbaţilor pentru un astfel de produs, principala problemă ţine de faptul că testiculele deţin o funcţie dublă - producţia de spermatozoizi, dar şi producţia de hormoni masculini, responsabili cu manifestarea caracteristicilor masculine (voce, pilozitate) -, iar savanţii vor să oprească doar prima din cele două funcţii şi în mod temporar.

După testarea unor combinaţii androgen-progestogen, abandonate din cauza unor efecte secundare importante, cercetătorii şi-au îndreptat atenţia spre alte substanţe care împiedică spermatozoizii să fecundeze ovocitul.

Potrivit savanţilor americani, injecţiile zilnice cu 50-100 mg/ kg de molecule JQ1 - care inhibă proteina BRDT implicată în procesul de spermatogeneză - timp de şase săptămâni, au generat un efect contraceptiv total la şoarecii masculi testaţi.

După oprirea tratamentului, fertilitatea a revenit la normal, în medie după trei-şase săptămâni, în funcţie de dozele primite, fără efecte secundare şi fără a influenţa nivelul de testosteron al animalelor.

Niciun fenomen anormal nu a fost observat până în prezent la urmaşii acestor şoareci.

Cercetătorii scoţieni au anunţat, în luna mai, că au descoperit gena Katnal 1, responsabilă cu maturizarea spermatozoizilor şi deci cu fertilitatea, deschizând astfel calea spre punerea la punct a unor tehnici de contracepţie masculină non-hormonale, prin intermediul unui medicament capabil să blocheze acţiunea acelei gene.

Inhibitorul JQ1 a fost produs la început pentru a încerca să se trateze un tip deosebit de virulent de cancer al epidermei, iar substanţele asemănătoare acestei molecule ar putea fi folosite în viitor pentru a obţine noi agenţi anticancer, a precizat medicul Martin Matthew Matzuk, cooautor al studiului.  citeste mai mult...

Sursa Gandul

 
Clasificare stire: Medicamente si tratamente
Vezi stiri din categoria: Medicamente si tratamente
Vezi articole din categoria: Medicamente si tratamente
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.