Pneumonia, principala cauza a mortalitatii infantile in Romania

11 Noiembrie 2012
 

Statisticile arata ca Romania are cea mai mare rata a mortalitatii infantile la nivel mondial din cauza pneumoniei. Prin urmare, Societatea Romana de Pediatrie (SRPED) trage un semnal de alarma asupra incidentei ridicate a acestei boli la noi in tara.


"Bolile respiratorii reprezinta prima cauza de morbiditate si mortalitate infantila, iar dintre acestea pneumonia este responsabila de majoritatea deceselor. In afara de cauzele infectioase legate de virulenta microbiana, un rol important il au reactivitatea scazuta a sugarului si copilului mic, nivelul socio-economic precar, la care se adauga aglomeratiile urbane, institutionalizarea (crese, gradinite) si disfunctiile existente din punct de vedere epidemiologic, precum si informarea insuficienta a familiilor. De asemenea un factor important il reprezinta si handicapurile biologice: prematuritatea, distrofia, anemia si malformatiile", a declarat prof. dr. Marin Burlea, presedintele Societatii Romane de Pediatrie (SRP).


Masuri globale pentru reducerea deceselor


Cu ocazia Zilei Mondiale a Pneumoniei, SRPED se alatura organismelor internationale pentru a sublinia importanta respectarii unor reguli simple si accesibile pentru prevenirea sau tratarea bolii precum si necesitatea ca parintii sa poata recunoaste semnele de pericol ale bolii.


"Interventii eficiente pentru reducerea deceselor din cauza pneumoniei sunt disponibile dar ajung la prea putini copii. Ca raspuns la aceasta situatie a fost elaborat Planul Global de Actiune pentru Prevenirea si Controlul Pneumoniei ale carui tinte pana in 2015 sunt: 90% acoperire cu vaccin relevant, 90% acces la tratament corespunzator, 90% acoperire cu alimentatie exclusiva prin alaptare la san in primele 6 luni de viata. Speram ca prin aceasta campanie sa imbunatatim cunostintele despre aceasta boala neglijata pentru a reduce decesele copiilor prin pneumonie", a declarat dr. Victor Olsavsky, reprezentatul Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Romania.


Vaccinarea, cea mai eficienta metoda de preventie


Prin urmare, vaccinarea ramane cea mai eficienta metoda de preventie. Potrivit OMS, vaccinurile pneumococice conjugate sunt aprobate pentru imunizarea in vederea prevenirii bolilor invazive, a pneumoniei (aprobarea fiind diferita de la tara la tara, in functie de opinia agentiilor de reglementare) la sugari si copii, de la 6 saptamani de viata pana la 5 ani.


In Romania, vaccinarea anti-pneumococ este disponibila de mai mult timp pentru a creste protectia impotriva bolilor pneumococice invazive si non-invazive - cateva zeci de mii de copii fiind imunizati pana acum impotriva efectelor pneumococului. Costul vaccinarii impotriva pneumococului este suportat insa de catre parinti, in timp ce multe dintre tarile din vecinatatea Romaniei, cum sunt de exemplu Bulgaria, Polonia sau Grecia, au inclus deja vaccinarea anti-pneumococ in programele nationale.  citeste mai mult...

Sursa Pagina medicala

 
Clasificare stire: Boli si afectiuni
Vezi stiri din categoria: Boli si afectiuni
Vezi articole din categoria: Boli si afectiuni
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.