Primul Departament de Oncogenetica din tara, inaugurat la Iasi

11 Aprilie 2013
 

Reprezentantii Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr.T.Popa'" au anuntat, miercuri, 10 aprilie, ca a fost infiintat, in colaborare cu Institutul de Oncologie, in premiera nationala, Departamentul de Oncogenetica, al carui activitate este bazata pe diagnosticul molecular si monitorizarii medicale a persoanelor cu predispozitie ereditara la cancer, transmite Agerpres.


Prof.univ.dr. Doina Azoicai, decanul Facultatii de Medicina din cadrul UMF Iasi, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca acesta este primul centru de oncogenetica din Romania si va incepe sa functioneze la parametri maximi in cateva luni.


Potrivit sursei citate, testul de diagnostic oncogenetic molecular va fi efectuat in laboratorul de Diagnostic Molecular al Departamentului de Oncogenetica si este realizat pornind de la o proba de sange. O proba suplimentara de sange va putea fi solicitata ulterior pentru confirmarea rezultatului.


Costurile estimative ale unui test de diagnostic molecular sunt de aproximativ 3.000 de euro pentru un test complet si de 300 de euro pentru verificarea rezultatului la rudele unui pacient deja investigat. Durata unui test de diagnostic oncologic molecular variaza intre opt si 12 luni pentru un test complet si de una-doua luni pentru verificarea rezultatului la rudele unui pacient deja investigat.


Rezultatele testului arata prezenta sau absenta unei predispozitii ereditare la cancer. Solutiile pentru persoanele cu risc sunt supravegherea intensiva, chimiopreventia si chirurgia profilactica. Persoanele diagnosticate cu un risc ereditar vor intra intr-un Program de Supraveghere Oncogenetica Personalizata.


Pentru a solicita setul de analize pacientii care au dezvoltat deja cancerul se pot adresa medicului oncolog al Departamentului de Oncogenetica iar persoanele sanatoase, dar care au in familie rude cu cancer se vor adresa secretariatului departamentului.


"Premisa majora care a stat la baza infiintarii Departamentului de Oncogenetica este colaborarea stransa pe care o avem de mai bine de 7 ani cu echipa prof. Yves Jean Bignon din Clermont-Ferrand, Franta, initiatorul oncogeneticii in Franta si unul dintre primii oncogeneticieni din Europa si din lume. in baza acestei colaborari au fost efectuate pana acum la Iasi primele trei diagnostice moleculare de predispozitie ereditara la cancerul mamar. Diagnosticul molecular al predispozitiei ereditare la cancer mamar si ovarian a fost implementat la Iasi, in cadrul preocuparilor de cercetare fundamentala, prin derularea unor proiecte nationale la care s-a adaugat spirjinul logistic al partenerilor din Clermont-Ferrand. Departamentul de Oncogenetica reprezinta o continuare a dezvoltarii activitatilor de diagnostic molecular, in contextul unui laborator modern ce functioneaza cu dotare de nivel inalt si in care se desfasoara activitatea specialistilor formati in oncogenetica moleculara, doctoranzi si masteranzi", a spus prof.dr Azoicai.


Prezent la conferinta de presa, conf.univ.dr Gabriel Dimofte, presedintele Senatului UMF Iasi, a declarat la randul sau ca pentru optimizarea asistentei medicale de ingrijire a bolnavilor cu cancer si de consultanta a familiilor unde exista risc ereditar, Departamentul de Oncogenetica nou infiintat ofera, pe langa o activitate complexa de diagnostic, si monitorizarea rudelor pacientilor, printr-un Program de Supraveghere Oncogenetica Personalizata.


"Medicii specialisti sunt specializati si supraspecializati, pentru a putea desfasura activitatile specifice de practica medicala oncogenetica, in cadrul unui Grup de Consultanta Pluridisciplinara. Dezvoltarea Departamentului de Oncogenetica la Iasi, ca centru de referinta, va aduce beneficii majore populatiei, care va avea la dispozitie intreaga capacitate de diagnostic, de detectie timpurie, profilaxie in tara evitandu-se astfel solicitarile catre centre similare din tara", a spus conf.univ.dr Gabriel Dimofte.  citeste mai mult...

Sursa Pagina medicala

 
Clasificare stire: Medici
Vezi stiri din categoria: Medici
Vezi articole din categoria: Medici
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.