Probleme pe care deja le cauzeaza culturile modificate genetic

30 Iunie 2013
 

Citim zilnic despre riscurile pe care le presupun culturile modificate genetic. Ei bine, iata ca cercetatorii au descoperit ca acestea deja cauzeaza probleme majore, nu doar noua, ci si mediului inconjurator. Iar efectele nu sunt pe deplin cunoscute, din moment ce aceste culturi sunt relativ noi.


Afla ce impact au culturile modificate genetic, conform Listverse.


Creeaza super gandaci si super buruieni


Atunci cand o planta este tratata cu insecticid, se doreste de fapt eliminarea daunatorilor. Dezavantajul este ca folosirea acestor substante face ca doar cele mai puternice insecte si ierburi sa reziste.


In 2011, oamenii de stiinta au examinat 13 daunatori majori si au descoperit ca 5 erau imuni la otravurile folosite. De asemenea, fermierii au probleme cu buruienile care nu mai raspund la glifosat. In consecinta, acestia sunt fortati sa foloseasca produse chimice din ce in ce mai puternice.


Omoara albine si fluturi


Se crede ca aceste culturi modificate genetic dau recolte mai mari, sunt mai viabile. Cu toate astea, multi sustin ca acestea omoara si insectele benefice, cum ar fi albinele si fluturii. Eliminarea insectelor polenizatoare poate avea efecte dramatice pe termen lung, intrucat de polenizarea prin insecte depind o treime din culturile alimentare.


Este inca foarte greu de dovedit ca aceste culturi modificate genetic sunt responsabile 100% pentru declinul populatiei de albine si fluturi, insa, in timp ce studiile sunt contradictorii, numarul acestor grupe de insecte continua sa scada in fiecare an.


Fermierii nu mai pot recolta seminte


Agricultura reprezinta un proces simplu: semintele se planteaza, culturile cresc, fermierii le recolteaza si aduna semintele pentru sezonul urmator. Din nefericire, in Statele Unite ale Americii, Monsanto, compania care promoveaza culturile modificate genetic, interzice fermierilor sa mai apeleze la aceasta ultima etapa.


In schimb, ei sunt obligati sa cumpere seminte modificate genetic in fiecare sezon. Aceasta masura ar putea duce la monopolul companiilor mari asupra ofertei de seminte la nivel mondial, dar si asupra preturilor. Monsanto detine chiar si un brevet pentru o "gena terminator" care poate face o planta sa produca seminte sterile. Totusi, compania a promis sa nu o foloseasca in tehnologie.


Polenizarea incrucisata afecteaza culturile normale


Oricat de atent ar fi un fermier si oricate metode naturale ar folosi, nu poate opri polenul ce vine de la culturile modificate genetic. Astfel, chiar si recoltele considerate a fi bio sau naturale devin unele hibride.


Chiar daca acest aspect poate fi controlat in cazul anumitor plante, la rapita si porumb acest lucru este imposibil. Cum fermele sau regiunile in care se folosesc culturi modificate genetic se inmultesc, s-ar putea ca la un moment dat sa nu mai putem evita alimentele obtinute prin astfel de metode.


Dauneaza biodiversitatii


Biodiversitatea se refera la varietatea formelor de viata dintr-o anumita regiune. Mentinerea acestui fenomen este foarte importanta pentru ca orice fiinta joaca un rol central in mecanismul vietii. Cultivarea plantelor modificate genetic reduce biodiversitatea, ducand la eradicarea multor specii de plante locale, deoarece fermierii se concentreaza pe producerea unui singur tip de cultura.


Acest tip de monocultura a dus la reducerea cu 75% a diversitatii plantelor inca din anii 1900. Fermele de culturi modificate genetic nu doar ca produc o singura specie de planta, dar toate exemplarele provin de la aceeasi planta modificata, fiind identice din punct de vedere genetic.


Astfekl, plantele devin mult mai sensibile la schimbarile de clima, boli si daunatori.


Distragerea atentiei de la mediu si tehnologiile eco friendly


Una dintre marile promisiuni ale companiilor din acest segment este aceea ca vor preveni crizele alimentare, fiind astfel de ajutor oamenilor din Africa sau din alte regiuni. Cu toate astea, rezultatele au intarziat sa apara, poate si pentru ca locuitorii acelor tari refuza sa manance alimente fabricate in laborator.


In 1998, reprezentantii mai multor tari din Africa au declarat Organizatiei pentru Sanatate si Natiunilor Unite ca se simt lezati pentru faptul ca sunt folositi ca pretext de corporatiile mondiale pentru a continua o tehnologie care nu este nici sigura, nici ecologica si nici economica.   citeste mai mult...

Sursa Ziare.com

 
Clasificare stire: Boli si afectiuni
Vezi stiri din categoria: Boli si afectiuni
Vezi articole din categoria: Boli si afectiuni
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.