Producatorii vor primi banii pe medicamente la 60 de zile dupa prescriere

22 Ianuarie 2013
 

Reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) s-au intalnit cu expertii Fondului Monetar International, transmite Agerpres. Printre temele abordate in cadrul discutiilor s-au numarat taxa clawback, situatia arieratelor, termenele de plata si reforma sanitara.


Potrivit expertilor FMI, incepand cu 16 martie va fi aplicata plata la 60 de zile a medicamentelor prescrise conform Directivei Europene privind platile intarziate. Guvernul a alocat o suma de 3,5 miliarde de lei pentru plata restantelor, ea urmand a fi efectuata, gradual, pana la finele anului.


Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM a mentionat ca noul contract cadru trebuie modificat pentru a specifica faptul ca termenul de plata este la 60 de zile si nu la 300 de zile cum e in prezent.


Privitor la taxa clawback, reprezentantul ARPIM a explicat ca aceasta a fost introdusa ca o masura temporara pentru o perioada de criza profunda, dar care se perpetueaza.


"Nu putem fi de acord fiind o suprataxare. Anul trecut a fost de aproape 33% din valoarea decontata de CNAS. Anul acesta se preconizeaza un nivel mai scazut, speram ca sub 20%, oricum este o presiune economica asupra producatorilor de medicamente. Autoritatile ar trebui sa gandeasca un nou mecanism", a explicat Dan Zaharescu.


Potrivit directorului executiv ARPIM, consumul de medicamente in 2012 a fost de 7,2 miliarde de lei, pentru 2013 pentru medicamente este propusa o suma de 6,2 miliarde de lei, din care producatorii vor acoperi un miliard de lei, reprezentand diferenta intre consumul de medicamente de la nivelul anului trecut si consumul pe anul acesta.


Dan Zaharescu a aratat ca in scrisoarea de intentie din aprilie 2012 Guvernul s-a angajat sa elaboreze o metodologie de evaluare a noilor tehnologii medicale, acest lucru finalizandu-se la sfarsitul anului trecut.

 

"Actualul ministru doreste sa faca o evaluare si intreg procesul va intarzia si e greu de apreciat cand va fi o noua lista actualizata", a subliniat Dan Zaharescu.  citeste mai mult...

Sursa Pagina medicala

 
Clasificare stire: Medicamente si tratamente
Vezi stiri din categoria: Medicamente si tratamente
Vezi articole din categoria: Medicamente si tratamente
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.