Proiectul Dosarului Electronic de Sanatate (DES) va fi implementat pana in ianuarie 2014

02 Aprilie 2013
 

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si UTI Romania au semnat joi, 28 martie 2013, contractul privind implementarea sistemului informatic integrat pentru Dosarul Electronic de Sanatate (DES), care reuneste intreg tabloul clinic al pacientilor asigurati, sprijinind astfel corectitudinea deciziei medicale bazate pe informatii corelate din surse diferite, dar disponibile in timp real (on-line) si securizat.


Proiectul va fi implementat de catre UTI GRUP, castigatorul procedurii de achizitie publica nr. SEAP 131521/11.11.2011, si va fi finalizat in ianuarie 2014. Valoarea lui se ridica la peste 81 de milioane de lei.


Pentru implementarea acestui proiect vor fi folosite tehnologii de varf in domeniul IT&C, de la cei mai mari producatori in domeniu, respectiv IBM, Oracle si Cisco.


Proiectul DES este primul din Romania de o asemenea complexitate si printre putinele implementate la nivel european, in domeniul sanatatii.


„Dosarul Electronic, co-finantat prin fonduri europene, reprezinta o noua veriga in demersurile de informatizare a serviciilor oferite de CNAS, asa cum ne-am asumat la preluarea mandatului. Din mai 2012 pana acum au devenit operationale proiecte care trenau de ani de zile, precum Prescriptia Electronica si Cardul de Sanatate. Acest nou sistem, cand va deveni operational la inceputul anului 2014, va completa modernizarea platformei informatice a asigurarilor de sanatate, usurand atat munca medicilor, cat si interactiunea pacientilor cu casele de asigurari” a precizat dr. Doru Badescu, presedintele CNAS la evenimentul ce a marcat lansarea proiectului.


Noul sistem va integra datele medicale relevante despre fiecare asigurat, oferind astfel o baza necesara in decizia actului medical.


Complexitatea proiectului este tehnologica (prin furnizarea de servicii on-line pentru asigurati si prestatorii de servicii medicale, cu un grad ridicat de securitate, disponibilitate si confidentialitate a datelor), medicala (prin agregarea datelor medicale relevante provenite din surse multiple), cat si organizationala (prin colaborarea prestatorilor de servicii de sanatate publica din Romania).


Dosarul Electronic de Sanatate va asigura:


consolidarea datelor clinice ale pacientului, care acopera, pentru fiecare pacient, intreaga durata de viata a acestuia;

suportul pentru livrarea exacta, completa si la timp a informatiilor printr-un sistem permanent online;

asigurarea accesului privat si securizat la datele puse la dispozitie in DES prin intermediul infrastructurii cardului de sanatate;


solutie scalabila si extensibila care va permite cresterea continua, extensiva a informatiilor clinice stocate;

interoperabilitatea cu alte sisteme folosind standarde deschise

utilizarea standardelor deschise in domeniul sanatatii, precum HL7.


Implementarea sistemului informatic propus poate contribui la cresterea eficientei serviciilor publice oferite cetatenilor, in concordanta cu obiectivul Axei Prioritare 3 privind cresterea interactiunii intre sectorul public si cetateni prin valorificarea potentialului TIC.   citeste mai mult...

Sursa Pagina medicala

 
Clasificare stire: Ministerul Sanatatii
Vezi stiri din categoria: Ministerul Sanatatii
Vezi articole din categoria: Ministerul Sanatatii
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.