Rata infectiilor nosocomiale raportate in Romania e de doar 1%

10 Decembrie 2012
 

Contrastul intre rata infectiilor nosocomiale raportate in Romania si rata infectiilor nosocomiale raportate in alte tari ale Uniunii Europene este mare. Daca la noi rata este de aproximativ 1%, cea raportata de tarile europene este de 9%. Dr. Vasile Cepoi, fostul ministru al sanatatii si actualul consilier de stat pe probleme de sanatate al premierului Victor Ponta sustine ca este nevoie de un studiu cu o sursa financiara depersonalizata pentru a vedea care este situatia reala in Romania privind infectiile nosocomiale.


Medicul, alaturi de alti specialisti in domeniile epidemiologie, boli infectioase, microbiologie si sanatate publica, a analizat la Targu Mures subraportarea infectiilor nosocomiale, un fenomen care ingreuneaza luarea unor masuri corecte, menite sa reduca raportul dintre costurile generate de aceste infectii si eficienta actului medical.


Epidemiologii, parte din nucleul de calitate al spitalelor


Prof. Doina Azoicai, decanul Facultatii de Medicina din cadrul UMF Iasi e de parere ca epidemiologii ar trebui sa faca parte din nucleele de calitate ale spitalelor.


"Epidemiologii au reponsabilitati, dar nu sunt investiti si cu autoritate in cadrul spitalului si arareori fac parte din aceste nuclee de calitate", a declarat prof. dr. Doina Azoicai.


De altfel, explica specialistii, problema infectiilor nosocomiale tine de o finantare necorespunzatoare a unitatilor sanitare, precum si de lipsa de comunicare dintre departamente. Alte motive sunt insuficienta instruire a personalului medical, dar si problemele de management ale ale fiecarei unitati medicale.


"Prevenirea erorilor, inclusiv a celor medicale, trebuie sa inceapa cu reconsiderarea sistemului, si nu cu identificarea, blamarea si pedepsirea persoanei", a declarat prof. dr. Dana Minca de la Institutul National de Sanatate Publica din Bucuresti. Pe de alta parte, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase Matei Bals din Capitala a atras atentia asupra gesturilor simple pe care nu le luam in calcul si care cresc riscul aparitiei acestor evenimente.


Grupe de pacienti cu risc de a contracta infectii nosocomiale


Pacientii cu risc crescut de a face infectii nosocomiale sunt cei politraumatizati, pacientii supusi interventiilor chirurgicale, cei din sectiile de arsi, imunocompromisii, pacientii care depind de aparate de sustinere a vietii, nou-nascutii, copiii, bunicii, persoanele din azilurile de varstnici.


Intalnirea specialistilor a avut loc in perioada 6-8 decembrie 2012, in cadrul Conferintei Nationale "Infectiile nosocomiale in contextul multidisciplinaritatii", eveniment organizat de Fundatia Amfiteatru si Eu.Ro.Comunitatea Medicala.


In perioada 2008-2010, Conferintele Nationale pe tema infectiilor nosocomiale si antibioterapiei in spitale organizate de Fundatia Amfiteatru si de revista EuRoComunitatea medicala au dus la elaborarea unui Ghid de Management al Infectiilor Nosocomiale, prin colaborarea specialistilor in domeniile epidemiologie, microbiologie, boli infectioase si sanatate publica.


Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, infectiile contractate in spitale afecteaza, anual, 5 milioane de pacienti in Europa si 1,7 milioane in SUA. Decesele inregistrate ca urmare a acestor infectii se ridica la 37.000 in Europa si 100.000 in SUA, indica statistici oficiale, dar cifrele sunt "cu siguranta subestimate", dupa cum a explicat un oficial OMS.


Conform celor mai recente date, infectiile contractate in spitale afecteaza circa 10 la suta dintre pacientii din tarile dezvoltate si 15 la suta in regiunile in curs de dezvoltare. Dar riscul cel mai mare se concentreaza in sectiile de terapie intensiva si de neonatalogie. Chiar si in tarile bogate ale lumii, trei din zece pacienti sunt afectati de cel putin o infectie legata de spital in unitatile de terapie intensiva.  citeste mai mult...

Sursa Pagina medicala

 
Clasificare stire: Boli si afectiuni
Vezi stiri din categoria: Boli si afectiuni
Vezi articole din categoria: Boli si afectiuni
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.