Recunoasterea podiatriei ar putea duce la scaderea amputatiilor din cauza diabetului

04 Mai 2017
 

 Prezenţa unui podiatru în echipa care îngrijeşte un pacient cu diabet ar putea duce la reducerea cu până la 85% a riscului amputaţiilor de nivelul membrelor inferioare, spun reprezentanţii Asociaţiei de Podiatrie care cer includerea specializării în catalogul ocupaţiilor. 

 

Preşedintele Asociaţiei de Podiatrie, Norina Gâvan, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă cu ocazia marcării Zilei Internaţionale a Podiatrului, că cel mai important obiectiv este reducerea ratei amputaţiilor asociate diabetului zaharat la nivel naţional, având în vedere că, zilnic, în România, se produc aproximativ 62 de amputaţii în rândul persoanelor cu diabet. „Profesia de podiatru nu este recunoscută oficial în România. Dorim să facem demersuri la nivelul Ministerului Muncii, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei astfel încât această profesie şi această specializare de podiatrie în rândul asistenţilor medicali să fie inclusă în catalogul ocupaţiilor din România. Cel mai important obiectiv este reducerea ratei amputaţiilor asociate diabetului zaharat la nivel naţional, având în vedere că, zilnic, în România, se produc aproximativ 62 de amputaţii în rândul persoanelor cu diabet. O echipă multidisciplinară care oferă îngrijire persoanelor cu diabet, care să includă şi un podiatru, un specialist în sănătatea picioarelor, ar însemna reducerea cu până la 85% a amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare cauzate de această boală”, a spus Gâvan.

 

Potrivit acesteia, podiatrul ar trebui să se ocupe de afecţiunile la picioare, în general, începând din momentul în care un copil se ridică în picioare şi începe să meargă. „De atunci ar trebui să aibă o recomandare de podiatru astfel încât să îi sugereze încălţămintea. De asemenea, podiatrul este foarte important pentru un sportiv, care ar trebui să aibă o evaluare a mersului, a posturii, a anatomiei piciorului lui. Acest podiatru ar putea face trimiteri către alte specialităţi, ar putea realiza triajul persoanelor cu afecţiuni ale picioarelor din rândul pacienţilor cu diabet”, a explicat Norina Gâvan. Gâvan a precizat că mai mult de jumătate dintre amputaţiile non-traumatice efectuate se realizează la persoanele cu diabet, în urma instalării piciorului diabetic, care este o complicaţie foarte gravă.

 

Şeful Centrului Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Cluj-Napoca, Ioan Andrei Vereşiu, a declarat, la rândul său, în aceeaşi conferinţă de presă, că amputaţiile picioarelor din cauza diabetului au crescut constant în România începând cu anul 2010, fără ca la nivelul autorităţilor să fie luate măsuri care să ducă la reducerea acestora. „Amputaţia poate fi oprită prin organizare. Sunt importante vaccinările în România, însă trebuie făcut ceva şi într-un domeniu în care se pot face atâtea lucruri, nu prin bani, ci prin organizare, prin lucruri simple. Podiatria nu este recunoscută oficial ca profesie în România, ce este atât de complicat să legiferezi o nouă profesie?”, a subliniat Vereşiu.  citeste mai mult...

Sursa Mediafax

 
Clasificare stire: Sanatate
Vezi stiri din categoria: Sanatate
Vezi articole din categoria: Sanatate
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.