Reguli de eliberare a retetelor in farmacii incapand cu 04.04.2005

13 Aprilie 2005
 

Urmare a prevederilor H.G. nr.235 aprobata in sedinta de Guvern din data de 31.03.2005 pentru aprobarea "Listei cuprinzand medicamentele care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2005", incepand din data 04.04.2005 se vor aplica si urmatoarele reguli de eliberare a retetelor in farmacii, reguli care vor fi verificate la raportarea catre casele teritoriale de asigurari de sanatate.

1. RETETE GRATUITE
a. retetele gratuite pentru boli cronice prescrise anterior datei de 04.04.2005 (data intrarii in vigoare a noi liste) vor putea fi eliberate timp de 30 de zile de la data prescrierii pe lista anterioara de medicamente si vechea codificare a categoriilor de boli
b. retetele compensate 100 % pentru boli cronice prescrise incepand cu data de 04.04.2005 (inclusiv) se vor elibera dupa noua lista (sublista C) si noua codificare a categoriilor de boli (G1-G31). Retetele se vor calcula tinand seama de pretul de referinta al DCI-ului din care face parte medicamentul respectiv, forma farmaceutica si concentratie. Daca pretul cu amanuntul al medicamentului este mai mare decat pretul de referinta diferenta va fi suportata de pacient
c. retetele compensate 100 % din pretul de referinta (sublista C) nu trebuie sa depaseasca ca valoare totala calculata la pret maximal CANAMED trei milioane lei (300 RON)
d. pentru copii, gravide, lauze se vor elibera gratuit la pretul de vanzare cu amanuntul numai medicamentele care apar in " nomenclatorul ANM " valabil pentru anul 2005.
e. pentru copii, gravide, lauze se pot elibera in continuare pozitiile RP Magistrale si RP Elaborari la pretul de vanzare cu amanuntul, dar cu TVA-ul aferent de 9% .
f. pentru copii, gravide, lauze, se vor elibera si OTC, dar numai cele care au TVA 9%.

Vor fi respinse retetele care sunt prescrise anterior datei de 04.04.2005 care ajung in farmacie dupa un timp mai mare decat 30 de zile .
Retetele prescrise dupa data de 04.04.2005 care au completat gresit codul categoriei de boala (nu au caracterul G pe prima pozitie) vor fi respinse.
Obs. Toate medicamentele compensate 100 % din pretul de referinta pentru boli cronice (sublista C) vor avea pret de referinta.

2. RETETE COMPENSATE
Retetele prescrise anterior datei de 04.04.2005 pentru afectiuni cronice vor putea fi eliberate timp de 30 zile de la data prescrierii pe lista anterioara de medicamente.
Retetele prescrise incepand cu data de 04.04.2005 inclusiv se vor elibera conform noii liste de medicamente compensate, tinand seama de pretul de referinta.
Retetele compensate 90 % (sublista A) nu trebuie sa depaseasca ca valoare totala calculata la pretul maximal CANAMED un milion lei (100 RON). Aceasta valoare va putea fi depasita pentru prescriptiile ce contin medicamentele corespunzatoare DCI-ului L04A Azathioprinum 
Retetele compensate 50 % (sublista B) nu trebuie sa depaseasca ca valoare totala calculata la pretul maximal CANAMED trei milioane lei (300 RON).

3. RETETE pe formularele de prescriptie medicala compensat 90%
Formularele de prescriptie medicala compensata 90 % pentru pensionarii cu venituri sub 6 milioane lei nu vor mai fi folosite la prescriere incepand cu data de 4 aprilie a.c. inclusiv, devenind nule.

4. RETETE STUPEFIANTE
Se vor elibera pe cod categorie de boala = Gl 1 conform noului mod de calcul al retetelor compensate 100 % prezentat anterior. 5]

DECONTARE
Borderourile de decontare vor fi separate in functie de listele de medicamente.
Borderourile de decontare trebuie sa contina in antet numele clar al aplicatiei informatice care le-a generat, precum si numarul avizului CNAS acordat acelui produs/sistem informatic.


Din aceeasi data - 04.04.2005 - se vor aplica si urmatoarele reguli de prescriere a medicamentelor de catre furnizorii de servicii medicale, cuprinse in art.3 din H.G. nr.235/2005 :
"Art.3
(1) Pentru bolile cronice, medicii pot prescrie unui asigurat medicamente cu si fara contributie personala cu urmatoarele restrictii:
a) pentru sublista A - o singura prescriptie, lunar, cu numar variabil de medicamente cu valoarea totala calculata la pretul de vanzare cu amanuntul de maxim 1.000.000 lei (100 RON), cu exceptia medicamentului notat cu , acesta putand fi inscris pe o singura prescriptie cu valoarea maxima a tratamentului pe o luna mai mare de 1.000.000 lei (100 RON);
b) pentru sublistele B si C - cate o singura prescriptie, lunar, cu maximum 3 medicamente cu valoarea totala calculata la pretul de vanzare cu amanuntul de maxim 3.000.000 lei (300 RON), cu exceptia medicamentelor notate cu , care pot fi inscrise pe o singura prescriptie cu valoarea maxima a tratamentului pe o luna mai mare de 3.000.000 lei (300 RON).
(2) In cazul in care asiguratul beneficiaza de prescrierea unui medicament din categoria celor notate cu , cu exceptia celui notat cu  de pe sublista A, acesta nu poate beneficia de o alta prescriere de medicamente de pe sublistele B sau C.
(3) Un medic nu poate recomanda altui medic prin scrisoare medicala prescrierea unor medicamente cu contributie personala pentru un asigurat, in luna in care el insusi i-a emis asiguratului o astfel de prescriptie."

 
Clasificare stire: Diverse
Vezi stiri din categoria: Diverse
Vezi articole din categoria: Diverse
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.