Riscurile la care ne expunem atunci cand pisam sau spargem medicamentele

14 Octombrie 2012
 

Pisarea sau spargerea pastilelor este o practică des întâlnită, care ne poate pune sănătatea în pericol, avertizează oamenii de ştiinţă francezi. Forma anumitor medicamente nu este un factor lipsit de importanţă, iar pisarea acestora prin zdrobire mecanică este contraindicată, este concluzia unui studiu recent publicat în revista franceză “Revue de Médicine Interne”.


Specialiştii spun că acest obicei reduce eficienţa medicamentelor. „Deşi această practică este frecventă, consecinţele ei au fost rar studiate”, afirmă profesorul Jean Doucet, expert în geriatrie la departamentul de medicină internă din cadrul Centre Hospitalier Universitaire (CHU), din oraşul francez Rouen.


Specialistul precizează că ideea de a realiza un studiu pentru a vedea ce efecte negative are pisarea pastilelor i-a venit în urma numeroaselor tendinite contractate de personalul infirmier care trebuia să zdrobească medicamente. „În acest fel, am luat cunoştinţă de problemele mai vaste asociate acestei practici artizanale care nu răspundea niciunei recomandări medicale”, a punctat Jean Doucet.


Riscul ca organismul să fie intoxicat este destul de ridicat


Datele obţinute de savanţii francezi sunt confirmate şi de specialiştii români. Prorectorul UMF Bucureşti şi Şeful de Catedră Farmacologie UMF Bucureşti, prof. dr. Ion Fulga, a declarat pentru gândul că multe medicamente nu ar trebui să fie sparte ori zdrobite, deoarece riscul ca organismul să fie intoxicat este destul de ridicat.


„O parte dintre antibiotice şi medicamente antiinflamatoare trebuie administrate fără să fie sparte sau zdrobite. Aceste medicamente acţionează în organism pe baza unui principiu: substanţa activă se eliberează încet, iar organismul o asimilează lent. Aceste medicamente au o acţiune pe termen lung. Atunci când le zdrobim riscă ca organismul să primească o doză mult prea mare într-un timp scurt. Astfel, apare risul intoxicaţiilor”, a precizat prof. dr. Fulga.


Expertul completează că un spargerea sau zdrobirea medicamentelor poate să anuleze efectul acestora. „O parte dintre medicamente sunt distruse de sucul gastric înainte ca acestea să îşi facă efectul în organism. Pentru a preveni acest lucru, companiile farmaceutice care produc aceste tratamente au ‘îmbrăcat’ pastilele într-o folie protectoare. Atunci când pastilele sunt sparte sucul gastric le ‘distruge’”, afirmă prof. dr. Ion Fulga.


Un exemplu de acest tip de medicamente este aspirina pentru cardiaci, care previne apariţia unui infarct miocardic. În cazul în care pacientul care urmează un tratament cu acest medicament sparge sau pisează pastila, riscul să se confrunte cu un infarct este destul de crescut.


Medicamente nu trebuie amestecate cu mâncare


Medicii din echipa lui Jean Doucet au realizat un studiu, în iunie 2009, pe bolnavi din 23 de unităţi de geriatrie din regiunea oraşului Rouen. Cercetarea a evidenţiat astfel faptul că un sfert dintre medicamentele prescrise erau pisate pentru a se obţine o pudră care era mai apoi administrată pacienţilor. În 42% din cazuri, zdrobirea acelor medicamente era contraindicată.


„Este cu atât mai regretabil faptul că, în majoritatea cazurilor, am putea să le înlocuim cu medicamente care au forme mai uşor de înghiţit sau cu medicamente pentru care zdrobirea nu este contraindicată. Dar, în lipsa unor recomandări oficiale, medicii care le prescriu nu sunt întotdeauna la curent cu aceste dificultăţi”, a adăugat Jean Doucet.


Datele studiului mai arată că anumite tehnici nerecomandate în prepararea artizanală a acestor prafuri: toate medicamentele unui bolnav erau zdrobite împreună în 75% din cazuri şi amestecate apoi cu ingrediente puţin adaptate scopului lor - adeseori cu compot (76% din cazuri) pentru a facilita administrarea.


„Aceste practici antrenează nu doar un risc de interacţiune între substanţele active din medicamente diferite, ci şi o interacţiune a acestora cu ingredientele cu care sunt administrate pentru a facilitata ingerarea lor, din cauza pH-ului sau a temperaturii, care pot cauza reacţii chimice indezirabile”, a spus profesorul francez.  citeste mai mult...

Sursa Gandul

 
Clasificare stire: Medicamente si tratamente
Vezi stiri din categoria: Medicamente si tratamente
Vezi articole din categoria: Medicamente si tratamente
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.