Romania a lansat un plan national de combatere a tuberculozei

02 Octombrie 2012
 

Romania a lansat astazi un plan national de combatere a tuberculozei. Cu aceasta ocazie au fost prezenti la Bucuresti atat John Dalli, comisarul european pentru Sanatate, cat si Zsuzsanna Jakab, Directorul Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).


Desi incidenta cazurilor de tuberculoza este in scadere in Romania, incidenta cazurilor de tuberculoza multidrog rezistenta pare a avea o tendinta descrescatoare, fara insa a convinge specialistii de acest fapt.


"Suspectam o subdiagnosticare a acestor cazuri. Masurile care vizeaza controlul corect al tuberculozei si implicit a aparitiei multidrog rezistentei sunt asigurarea medicatiei si monitorizarea corecta a medicatiei, controlul de laborator a evolutiei bolii, depistarea precoce a cazurilor cu MDR si cresterea capacitatii de depistare si tratament corect a cazurilor de tuberculoza precum si a capacitatii spitalicesti de rezolva cazurile cu MDR", a declarat dr. Vasile Cepoi, ministrul demisionar de la Sanatate.


Potrivit acestuia, se are in vedere inmultirea numarului centrelor care trateaza pacientii ce sufera de tuberculoza multidrog rezistenta. La ora actuala avem doar doua astfel de centre. Unul se afla la Bisericani, iar celalalt e situat in Bucuresti.


"Acestea trebuie sa fie repartizate echilibrat pe teritoriul tarii pentru a creste accesibilitatea la tratament a pacientilor. Accesul la tratamentul necesar presupune existenta medicamentelor de a doua linie pentru tratamentul multidrog rezistentei. Avem avantajul ca Romania produce astfel de medicamente la fabrica de antibiotice din Iasi care, din pacate, pana acum nu a putut sa valorifice aceasta capacitate, deoarece sprijinul acordat de fondul global in asigurarea acestui tratament a determinat ca decidentii sa uite ca acest sprijin a fost pentru o perioada scurta de timp", a mai explicat dr. Cepoi.


Medicul de familie, important in depistarea TB


Trebuie avut in vedere in primul rand medicul de familie, se arata in plan. Medicii de familie au fost demotivati sa participe la aceasta activitate de sanatate publica extrem de importanta.


"Daca la inceptutul sistemului de asigurari medicul de familie era platit pentru depistarea cazurilor noi de tuberculoza in prezent aceasta activitate este trecuta in pachetul de servicii deconatate per capita. Prin urmare, interesul medicului de familie pentru depistarea cazurilor de TB a scazut simtitor", a mai spus fostul ministru Vasile Cepoi.


O alta problema intampinata azi e faptul ca medicul ftiziolog din dispensarele de profil are o atitudine pasiva, asteapta sa-i vina pacientul cand el de fapt ar trebui sa fie activ, sa se preocupe de cazurile pe care le are in teritoriu de care raspunde, sa fie manager de caz si sa sprijine medicul de familie, coordonand reteaua de tratament a tuberculozei.


"Trebuie crescuta ponderea testarii pacientilor testati HIV. Desi constatam ca exista o oarecare crestere a ponderii testarii bolnavilor HIV in ultimii ani, respectiv de la 25% in 2008 la 42% in 2011, dezideratul este sa atingem cel putin 80% din randul acestor pacienti, sa fie depistati si diagnosticati. Este importanta o colaborare intre medicii ftiziologi si infectionistul care trateaza infectia HIV", spune dr. Cepoi.


77 de persoane se imbolnavesc zilnic de TB


In Romania, 77 de persoane se imbolnavesc zilnic de TB si patru decedeaza din cauza acestei boli. Anual, 1.300 de pacienti dezvolta o forma de TB rezistenta la medicamente care au fost eficiente zeci de ani.


"Tuberculoza multidrog rezistenta pentru Romania dar si pentru intreaga Europa este o cauza serioasa de ingrijorare. Pentru a o combate avem nevoie de vointa politica, cooperare solida si mijloace eficiente. Salut planul de actiune al Romanei lansat astazi si sunt pregatit sa sprijin guvernul roman in implementarea acestuia", a declarat John Dalli, comisarul european pentru Sanatate.


Pe de alta parte, Zsuzsanna Jakab, directorul regional OMS Europa sustine ca actiunile de preventie si control ale tuberculozei sunt un dublu avantaj, deoarece se imbunatateste tratamentul si, in acelasi timp, se reduc sansele ca tuberculoza sa avanseze intr-o forma rezistenta la medicamente.  citeste mai mult...

Sursa Pagina medicala

 
Clasificare stire: Boli si afectiuni
Vezi stiri din categoria: Boli si afectiuni
Vezi articole din categoria: Boli si afectiuni
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.