STUDIU. Ce efecte au abuzurile fizice din copilarie asupra adultului

02 August 2012
 

 Maltratarea lasă urme în materia albă a creierului, ceea ce ar putea explica tulburările depresive sau recurgerea la droguri, observate mai frecvent la cei care au fost brutalizaţi în timpul copilăriei, potrivit cercetărilor unei echipe americane, relatează AFP.

Materia albă a creierului se distinge de materia cenuşie, unde se concentrează neuronii, fiind formată din reţele de fibre nervoase învelite în mielină, care permit transferul de semnale în cantitate mare şi facilitează comunicarea între diferitele zone ale creierului, explică savanţii de la Universitatea Texas Southwestern, din Dallas.

Perturbări la nivelul materiei albe au fost observate la adolecenţii expuşi la rele tratamente în timpul copilăriei, arată o echipă de cercetători americani într-un studiu publicat în revista Neuropsychopharmacology a grupului Nature.

Rezultatele sugerează că perturbările la nivelul materiei albe observate la adolescenţii maltrataţi în copilărie pot fi asociate cu un risc crescut de tulburări psihiatrice, în special depresie, comportamente de dependenţă şi utilizare de droguri, a explicat pentru AFP cercetătorul Hao Huang, de la universitatea 'Texas Southwestern' din Dallas, co-semnatar al articolului.

Studiul a fost efectuat pe un grup de 19 adolescenţi voluntari care nu prezentau nicio tulburare psihiatrică, dar care au fost brutalizaţi în copilărie. Ei au fost victime ale unor violenţe psihice sau abuzuri sexuale sau au asistat la scene de violenţe în cadrul familiei lor timp de şase luni înainte de împlinirea vârstei de 12 ani.

Studiul a fost efectuat şi pe un grup martor de 13 adolescenţi voluntari care nu au fost nici subiecţii, nici martorii unor violenţe.

La capătul studiului care a durat cinci ani s-a constatat că cinci tineri din cei 19 au dezvoltat o depresie, faţă de unul singur din grupul martor şi că patru au devenit consumatori de droguri, faţă de unul din celălalt grup. În cazul lor s-au observat modificări la nivelul materiei albe.

Totuşi, mecanismul exact care induce perturbarea substanţei albe rămâne necunoscut şi sunt necesare studii aprofundate pe acest subiect. citeste mai mult...

Sursa Gandul

 
Clasificare stire: Diverse
Vezi stiri din categoria: Diverse
Vezi articole din categoria: Diverse
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.