STUDIU. La ce varsta apare accidentul vascular cerebral

16 Octombrie 2012
 

Accidentele vasculare cerebrale sunt tot mai des întâlnite în rândul persoanelor tinere, susţin oamenii de ştiinţă de la Colegiul de Medicină, din cadrul Universităţii Cincinnati, SUA.


Echipa de cercetători, coordonată de dr. Brett Kissela, a ajuns la această concluzie după ce a constatat că în perioada anilor 1993-1994 vârsta medie la care apărea un accident vascular cerebral era 71.2 de ani, în timp ce în anul 2005 vârsta la care apărea această afecţiune era 69.2 ani, scrie Huffington Post.


„Diabetul, obezitatea şi colesterolul crescut sunt motivele pentru care vârsta la care apare un accident vascular cerebral este tot mai mică”, precizează dr. Kissela.


Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat fişele medicale 1.3 milioane de persoane care au suferit un accident vascular cerebral în perioada 1993-1994 şi anul 2005.


Rezultatele au arătat că din totalul cazurilor, 19% dintre persoanele care s-au confruntat cu această afecţiune aveau sub 55 de ani, în timp ce în 1993-1994 incidenţa accidentului vascular cerebral în rândul persoanelor sub 55 de ani era de 13%.


În plus, datele studiului arată că această afecţiune este tot mai des întâlnită chiar şi la persoane trecute de vârsta de 20 de ani. Astfel, în anul 2005 s-au înregistrat 48 de atacuri vasculare cerebrale la 100.000 de locuitori caucazieni, în timp ce în 1993-1994 erau înregistrat 28 de cazuri la 100.000 de locuitori caucazieni.


Potrivit ultimelor statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, accidentele vasculare cerebrale vor deveni, până în anul 2030, principala cauză de mortalitate în lume. Potrivit estimărilor, se poate ajunge la înregistrarea a opt milioane de decese anual.


Medicii specialişti susţin că, dintre cei care suferă un accident vascular cerebral, o treime mor în primul an după accident, o treime rămân cu handicap permanent, iar restul se recuperează.


Principalele cauze ale accidentului vascular cerebral sunt hipertensiunea arterială, aritmia (ritmul cardiac neregulat), diabetul, fumatul excesiv, nivelul de colestelor ridicat şi lipsa de activităţi fizice.


Simptomele unui eventual accident vascular cerebral sunt incapacitatea de a vorbi, paralizia parţială, afectarea vederii şi a gustului, incapacitatea de a înghiţi şi pierderea cunoştinţei.


Huffigton Post publică şi o serie de măsuri pe care am putea să le luăm pentru a ţine la distanţă apariţia unui accident vascular cerebral.


● Mâncaţi ciocolată. Un studiu realizat de experţii suedezi arată că

bărbaţii care mănâncă ciocolată prezintă un risc scăzut de a se confrunta cu această afecţiune. Cercetarea a fost realizată pe o perioadpă de 10 ani, pe un eşantion de 37.103 de bărbaţi.


● Include în dieta zilnică cereale integrale, deoarece acestea ajută la menţinerea sub control a colesterolului şi scad predispoziţia la un accident vascular cerebral, potrivit unui studiu publicat în jurnalul

„American Medical Association”


● Ia-ţi doza zilnică de citrice. Oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii Harvard, SUA, au constatat, după 14 ani de cercetări, că aceste fructe au un conţinut ridicat de antioxidanţi care previn apariţia unui atac vascular cerebral. Includerea citricelor în dieta zilnică ajută la scăderea riscului unui atac vascular cerebral cu 19 procente.


● Nu ezita să bei zilnic un pahar de lapte. Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Institutul Karolinska, lactatele previn apariţia acestei afecţiuni cu 12 procente. „Această categorie de alimente au un conţinut ridicat de Vitamina D, iar acest nutrien ajută la scăderea tensiunii”, a explicat Susanna Larsson, coordonatorul acestui studiu.


● Mănâncă peşte. Pentru a preveni apariţia unui atac vascular cerebral este indicat să mâncaţi peşte în fiecare săptămână. Aceasta este recomandarea oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Harvard, SUA, care au constatat că includerea acestui aliment în dietă poate îmbunătăţii funcţiile cardiovasculare.   citeste mai mult...

Sursa Gandul

 
Clasificare stire: Boli si afectiuni
Vezi stiri din categoria: Boli si afectiuni
Vezi articole din categoria: Boli si afectiuni
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.