STUDIU. S-a demonstrat stiintific care este legatura intre nebunie si geniu

22 Octombrie 2012
 

 Creativitatea se află în strânsă legătură cu bolile psihice, scriitorii fiind cei mai expuşi la dezvoltarea unor astfel de afecţiuni, potrivit unui studiu realizat pe mai bine de un milion de persoane, citat de BBC.


Scriitorii sunt predispuşi la anxietate, tulburări bipolare (psihoze), schizofrenie, depresie clinică sau la abuzul de anumite substanţe, susţin cercetătorii suedezi de la Institutl Karolinska. În cazul scriitorilor, predispoziţia spre sinucidere este de două ori mai mare decât în cazul persoanelor obişnuite.


De asemenea, spre deosebire de oamenii fără veleităţi artistice, dansatorii şi fotografii au mai multe şanse să dezvolte o tulburare bipolară, psihoză periodică ce se manifestă printr-o succesiune de episoade de depresie şi maniacale, precum şi prin trecerea de la o stare afectivă la alta.


Rezultatele studiului publicat în Jurnalul de cercetare Psihiatrică au arătat că persoanele care lucrează în domenii ce solicită creativitate nu sunt mai predispuse la boli mintale decât ceilalţi, însă există şanse mari să aibă o rudă apropiată care suferă de o tulburare alimentară precum anorexia, sau, în anumite cazuri, de autism.


Simon Kyaga, coordonatorul studiului citat, susţine că aceste tulburări trebuie privite dintr-o nouă perspectivă, întrucât anumite trăsături sunt benefice sau chiar dezirabile. Spre exemplu, izolarea şi interesele limitate ale unui autist sau comportamentul maniac al unui psihotic pot furniza concentrarea şi ambiţia unui spirit genial şi creativ. În mod similar, gândurile dezorganizate asociate cu schizofrenia pot genera elementele care dau originalitate unei capodopere.


“Dacă ne concentrăm asupra efectelor pozitive ale tulburărilor pshice, putem să deschidem calea către noi metode de tratare a lor. În acest caz, doctorul şi pacientul trebuie să stabilească de comun acord ce trebuie tratat şi cu ce sacrificiu”, a explicat Simon Kyaga.

Specialistul susţine că, în domeniul medical, lucrurile sunt fie albe, fie negre, metodele de tratare fiind lipsite de orice element patologic.


“Totuşi, este important să nu idealizăm oamenii cu boli psihice, descrişi adesea ca persoane geniale. Una din patru persoane este diagnosticată cu o problemă mintală, dar nu toţi aceştia au fost educaţi în acelaşi spirit, nu provin din acelaşi mediu şi nici nu au aceleaşi preocupări sau idealuri nu înseamnă, ca să poată fi artişti. Trebuie să identificăm problemele şi să găsim o soluţie pentru fiecare caz în parte”, a ţinut să precizeze Beth Murphy, de la asociaţia pentru tulburări mintale “Mind”.


Chiar şi aşa, numeroase nume ale unor persoane cu afecţiuni psihice au rămas în istorie pentru creaţiile pe care le-au lăsat omenirii. Scriitoarea Virginia Woolf suferea de depresie şi a sfârşit prin a se îneca, Hans Christian Andersen era, de asemenea, bolnav de depresie, iar pe Ernest Hemingway aceeaşi boală l-a făcut să se împuşte. citeste mai mult...

Sursa Gandul

 
Clasificare stire: Boli si afectiuni
Vezi stiri din categoria: Boli si afectiuni
Vezi articole din categoria: Boli si afectiuni
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.