Supraponderalii ar putea trai mai mult decat cei cu silueta

07 Ianuarie 2013
 

Un studiu publicat in Journal of the American Association, bazat pe 97 cercetari, efectuate pe aproape trei milioane de subiecti, a ajuns la surprinzatoarea concluzie ca cei care depasesc in anumite limite nivelul ponderal recomandat pana in prezent de standardele medicale, beneficiaza de anumite avantaje, datorita rezervei suplimetare de energie pe care si-au inmagazinat-o.


Cateva kilograme in plus nu strica


Autorii studiului au stabilit ca persoanele cu indicele corporal cuprins intre 25 si 30, considerate pana in prezent ca fiind supraponderale, prezinta un risc de deces mai mic cu 6%, decat cele cu indicele corporal recomandat, cuprins intre 18,5 si 25, informeaza portalul francetvinfo.


Este de reamintit ca indicete de masa corporala se obtine impartind greutatea corpului, exprimata in kg la patratul inaltimii, exprimat in metri la patrat.


Chiar si persoanele care prezinta o obezitate moderata, cu indicele cuprins intre 25 si 35 au riscul de mortalitate mai mic cu 5% fata de cele cu indicele recomandat pana in prezent.


Dr. Katherine Flegal, de la Controlul pentru Prevenirea Bolilor (SUA), care a condus cercetarea, publicase deja un studiu pe aceasta tema in 2005. Atunci, studiul a fost foarte controversat, intrucat contrazicea datele unanim recunoscute la acea vreme.


Acum cercetarea a fost reluata, iar aria testarilor extinsa pe un numar foarte mare de subiecti, din diferite medii si diferite arealuri geografice.


Practic, au fost testate 2,88 milioane persoane, urmarindu-se in acest cadru un numar de 270.000 decese, in America de Nord, Europa, Asia si America de Sud. Concluzile au fost cele expuse mai sus.


Cercetatorii arata ca excesul de tesut adipos ar putea oferi importante rezerve de energie, utile organismului in cazul anumitor maladii. In lipsa lor, bolile sunt capabile sa prolifereze, organismului lipsindu-i energia necesara ca sa se apere.


Obezitata strica


Totodata insa, cercetatorii reamintesc faptul ca, peste o anumita limita, obezitatea ramane deosebit de nociva. Asa cum se stie, ea favorizeaza instalarea diabetului zaharat, a bolilor de inima, a cancerului si creaza multe alte inconveniente pentru sanatate.


Adesea regimurile de slabire, care contribuie la silueta, determina lipsa rezervelor de energie necesara organismului. Alimentatia monotona, bazata pe eliminarea totala a unor produse - ideosebi dulciuri sau substante grase - este suportata de organism, dar exclude asigurarea unor rezerve, de care acesta nu va dispune in momentul necesar.


Nu pledeaza nimeni pentru o opulenta alimentara, dar este util ca regimul sa cuprinda cantitati mici din toate produsele, cat mai variate cu putinta.


Toate aceste observatii insa nu trebuie tratate exclusivist. O seama de recomadari existente se impun cu atat mai mult, in cazul cand alimentatia creste cantitativ. Exercitiile fizice raman de folos, iar regimul alimentar al celor suferinzi trebuie respectat intocmai, chiar daca determina scaderea greutatii corporale.


Cazul Okinawa


Totusi studiul, desi a fost testat pe aproape 3 milioane de persoane ramane controversat, datorita unor exemple cunoscute si verificate, desi nu sunt incluse in asemeea teste.


Cel mai semnificaitv este cunoscutul caz al centenarilor de pe insula japoneza Okinawa. Procentul centenarilor de pe aceasta insula este de cel putin trei ori mai mai ridicat decat intr-o tara europeana, desi sunt foarte cumpatati in alimentatie si adesea chiar subponderali.


Ei se deosebesc de alti locuitori prin aceea ca manaca incet, mestecand indelung alimentele si savurand indelung fiecare inghititura, inainte de a o trimite spre esofag.


Deocamdata, nu s-au facut studii care sa stabileasca cert daca aceasta ar putea fi si ea una din cheile longevitatii.   citeste mai mult...

Sursa Ziare.com

 
Clasificare stire: Boli si afectiuni
Vezi stiri din categoria: Boli si afectiuni
Vezi articole din categoria: Boli si afectiuni
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.