Taxa de participare la rezidentiatul din noiembrie a fost marita

04 Octombrie 2012
 

Ministerul Sanatatii a luat decizia de a mari cuantumul taxei de participare la concursul de rezidentiat, sesiunea 25 noiembrie 2012. Astfel, cei care vor sa sustina rezidentiat pe post si pe loc in domeniile medicina, medicina dentara si farmacie vor fi nevoiti sa achite suma de 500 de RON pentru a se putea inscrie, fata de 300 de RON cum era pana acum.


Potrivit unui ordin al MS, sumele incasate din plata taxelor fac venit la bugetul institutiei si vor fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor de personal si a materialelor necesare sustinerii concursului de rezidentiat.


Acad. Ioanel Sinescu: "Rezidentiatul de anul trecut a impus cheltuieli imense!"


Rectorii universitatilor sustin ca cheltuielile impuse de examenul de rezidentiat au fost foarte mari anul trecut, cand s-a organizat descentralizat pe centrele universitare. Prin urmare, sefii institutiilor de invatamant superior medical considera masura ca fiind binevenita.


"Concursul de rezidentiat este o desfasurare imensa, iar aceasta masura luata de minister vine in urma consultarilor pe care reprezentantii institutiei le-au avut cu cei sase rectori ai universitatilor care organizeaza rezidentiat in 2012. S-au analizat toate aspectele si s-a ajuns la concluzia ca pentru a putea organiza un concurs, o clasificare si o repartitie corecte, este nevoie o astfel de masura. Universitatile noastre au cheltuit anul trecut sume imense pe organizarea concursului de rezidentiat. In orice caz, banii pe care ii vom primi sunt in functie de numarul de candidati care se inscriu per centru universitar", a declarat pentru PaginaMedicala.ro acad. prof. dr. Ioanel Sinescu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti.


Prin urmare, universitatile de profil din Bucuresti, Craiova, Cluj Napoca, Iasi, Targu Mures si Timisoara vor beneficia de o cota de maximum 80% din sumele incasate, astfel incat sa poata acoperi cheltuielile prilejuite de organizarea concursului in centrele universitare amintite.


Conform actului normativ, repartizarea banilor se va face proportional cu numarul de candidati care sustin concursul intr-un centru universitar, precum si de estimarea bugetara facuta de rectorii universitatilor care organizeaza concurs de rezidentiat.


Specialitati deficitare pentru care se organizeaza rezidentiat pe post


Ministerul Sanatatii a stabilit deja si care sunt specialitatile deficitare pentru care se organizeaza rezidentiat pe post in spitale clinice cu sectii clinice universitare, institute sau centre medicale clinice in sesiunea 25 noiembrie 2012.


Specialitatile sunt urmatoarele:


- anestezie si terapie intensiva,

- boli infectioase, chirurgie cardiovasculara,

- epidemiologie,

- farmacie clinica,

- hematologie,

- medicina de laborator,

- medicina de urgenta,

- neonatologie,

- neurochirurgie,

- oncologie medicala,

- ortopedie si traumatologie,

- psihiatrie, psihiatrie pediatrica,

- radiologie si imagistica medicala,

- radioterapie si recuperare,

- medicina fizica si balneologie.


“Noutatea din acest an este aceea ca vom organiza concurs de rezidentiat pe post si pentru spitalele clinice, nu numai pentru spitalele mici, ca un element de sustinere a tinerilor medici pentru continuarea carierei profesionale in tara. De asemenea, numarul posturilor scose la concurs nu se va mai stabili aleator, numai pe criterii istorice, ci in functie de dinamica de personal din ultima perioada”, a declarat in urma cu doua saptamani dr. Vasile Cepoi, fostul ministru al Sanatatii.


La fel ca anul trecut, concursul se va desfasura, descentralizat, in sase centre universitare din tara: Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Targu Mures, Timisoara si Craiova pentru toate domeniile, respectiv medicina, medicina dentara si farmacie, pe baza aceleiasi bibliografii si tematici.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au anuntat ca vor publica metodologia concursului de rezidentiat, dar si locurile si posturile scoase la concurs in prima parte a lunii octombrie.


Reamintim ca anul acesta, fostul ministru al Sanatatii, dr. Ladislau Ritli, a stabilit si organizat si o sesiune extraordinara de rezidentiat, in luna mai, pentru ocuparea locurilor si posturilor ramase vacante dupa reziadentiatul din noiembrie 2011. Un numar de 372 de tineri medici au promovat Rezidentiatul din 20 mai 2012.  citeste mai mult...

Sursa Pagina medicala

 
Clasificare stire: Sanatate
Vezi stiri din categoria: Sanatate
Vezi articole din categoria: Sanatate
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.