Vitiligo - cauze, tipuri clinice si tratament

18 Septembrie 2017
 

Vitiligo este o afecţiune dermatologică ce se caracterizează prin dispariţia melanocitelor dermice (celulele care produc melanina, pigmentul care dă culoare pielii) şi prin apariţia unor pete (macule) hipopigmentate (albe), cu margini definite care cresc în dimensiuni, pot conflua şi afecta întregul tegument. Apare la 1 % din populaţie şi afectează în mod egal ambele sexe. Debutul bolii se produce de cele mai multe ori în copilărie sau adolescenţă .

 

Tipuri clinice de vitiligo

- Vitiligo de tip A, nonsegmental sau simetric. Acest grup cuprinde formele de vitiligo acrofacial (la nivelul feţei, scalpului, mâinilor, picioarelor şi degetelor ), vitiligo al mucoaselor (leziuni localizate pe mucoasele genitale sau orale), vitiligo generalizat (afectează aproape orice parte a corpului, cu leziuni simetrice), vitiligo universal ( cea mai extinsă formă, afectează 80-90 % din tegument ) şi vitiligo mixt.

 

- Vitiligo de tip B, segmental, care poate afecta una sau mai multe părţi ale corpului. Forma unisegmentală este cea mai obişnuită şi se manifestă clinic prin apariţia unor macule albe, pe o singură parte a corpului, care respectă linia mediană. Mai puţin frecventă, afecţiunea poate afecta două sau mai multe segmente şi poate avea o distribuţie bilaterală.

 

Stadiile bolii

- Stadiul I, în care are loc rarefierea melanocitelor epidermale (din piele), dar conservarea celor foliculare (din firele de păr).

- Stadiul II, cu dispariţia melanocitelor epidermale, dar conservarea celor foliculare.

- Stadiul III, cu dispariţia melanocitelor, atât din epiderm, cât şi din foliculii piloşi.

 

Tratamentul pentru vitiligo

Vitilogo este o afecţiune cronică. De obicei, debutul brusc este urmat de o perioadă de stabilitate sau progresie lentă. Aproximativ 30% dintre pacienţi prezintă o repigmentare a anumitor zone, în special celor fotoexpuse, dar care este posibilă doar în vitiligo stadiul I, iar în vitiligo stadiul II o repigmentare parţială, punctiformă. Răspunsul la tratament se instalează lent. Abordările terapeutice pentru vitiligo pot fi:

- Fotoprotecţia, care are rolul de a preveni arsurile zonelor depigmentate, dar şi limitarea bronzării tegumentului normal pigmentat, care ar duce la o evidenţiere mai mare a petelor de vitiligo .

- Camuflarea cosmetică, cu ajutorul unor creme pigmentate care vor ascunde maculele albe.

- Tratament local cu glucocorticoizi topici şi monitorizarea pacienţilor pentru a indentifica la timp efectele adverse ale acestei terapii topice, precum atrofia sau apariţia telangiectaziilor .

- Tratamentul local cu inhibatori de calcineurină, tacrolimus şi pimecrolimus, expunerea la lumina naturală, fototerapie UVB.

- Fotochimioterapie topică.

- Laser excimer, cu rezultate bune la nivelul feţei.

- Gel sau comprimate care contin enzime cu rol antioxidant.

- Suplimentarea cu L-fenilalanina, un aminoacid esenţial, precursor al tirozinei, din care se formează melanina şi care poate fi administrat pe cale generală ( 50 mg/kg corp/zi ). A dat rezultate împreună cu fototerapia, ceea ce a adus la o repigmentare a 60 % dintre leziuni.

 

În vitiligo generalizat se poate recurge la corticoterapie, care poate fi eficace pentru 70 % dintre cazuri, după 4 luni de tratament, fotochimioterapie sistemică şi expunerea la soare sau UVA artificiale, în cabine speciale de fototerapie. Minigrefele autologe şi transplantul de melanocite autologe au avut rezultate favorabile în cazurile de vitiligo segmentar. În cazul pacienţilor cu vitiligo generalizat se poate opta pentru depigmentarea zonelor de tegument pigmentat cu cremă cu mono-benzil-eter de hidrochinona, pentru a se obţine o culoare unică a pielii şi pentru a nu se mai observa diferenţa de culoare dintre zonele decolorate şi cele normal colorate. citeste mai mult...

Sursa Ce se întâmplă doctore?

 
Clasificare stire: Boli si afectiuni
Vezi stiri din categoria: Boli si afectiuni
Vezi articole din categoria: Boli si afectiuni
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.