Vor fi excluse medicamentele cu preturi sub 10 lei de pe lista de compensate?

01 August 2012
 

O posibila excludere a medicamentelor cu preturi sub 10 lei din lista de medicamente compensate ar insemna suprataxarea indirecta a pacientilor, o incalcare a programului de guvernare asumat si, pe termen mediu, cresterea cheltuielilor bugetare, atrage atentia Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), intr-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

''Efectul imediat al excluderii medicamentelor cu preturi sub 10 lei din lista de compensate va fi pe de o parte reducerea accesului la tratament pentru pacientii cu venituri reduse, iar pe de alta parte majorarea pe termen mediu a cheltuielilor bugetare. Mai exact, pacientii vor suporta costuri mai ridicate prin sistemul de coplata, iar statul va fi nevoit sa deconteze medicamente mai scumpe", a explicat directorul executiv al APMGR, Laurentiu Mihai.

In realitate, impactul bugetar al medicamentelor compensate cu preturi sub 10 lei este redus, acestea reprezentând doar 11,4% din valoarea sumelor platite de catre stat pentru medicamente in primul semestru din 2012, potrivit datelor furnizate de compania de cercetari si analize de piata Cegedim, evidentiaza reprezentantii APMGR.

Totodata, datele Cegedim arata ca, in aceeasi perioada, medicamentele cu preturi sub 10 lei au reprezentat 56,2% din volumul de medicamente cu prescriptie medicala utilizate in România, ceea ce indica folosirea pe scara larga a acestora, in special de catre populatia cu venituri reduse.

"Consideram ca este necesara o abordare responsabila, in acord cu problemele de sanatate inregistrate la nivel national, in contextul in care medicamentele cu preturi sub 10 lei trateaza afectiuni foarte raspândite in România. Spre exemplu, pe segmentul afectiunilor cardiovasculare, România ocupa unul dintre primele locuri la nivelul UE - doi din trei români mor din aceasta cauza, la fiecare 30 de minute un român sufera un infarct de miocard acut, iar unul din zece nu supravietuieste. Potrivit statisticilor, 7 milioane de români sufera de boli cardiovasculare", a adaugat Laurentiu Mihai.

Lista medicamentelor cu preturi sub 10 lei cuprinde produse care acopera o gama larga de categorii terapeutice: peste jumatate (58,5%) din antibioticele cu prescriptie medicala utilizate in România au preturi sub 10 lei, releva sursa citata.

Totusi, acestea reprezinta doar 11,6% din efortul de decontare al statului român pentru aceasta categorie de medicamente, spun reprezentantii asociatiei.

Un procent de 43,5% din medicamentele cu prescriptie medicala utilizate in România pentru afectiuni cardiovasculare au un pret sub 10 lei si reprezinta doar 13,7% din valoarea sumelor decontate pentru aceste afectiuni. 51,4% din medicamentele cu prescriptie medicala utilizate in România pentru afectiuni ale sistemului digestiv au preturi sub 10 lei si reprezinta doar 12,5% din valoarea sumelor decontate pentru aceste afectiuni.

Un procent de 70% din medicamentele cu prescriptie medicala utilizate in România pentru afectiuni ale sistemului nervos au preturi sub 10 lei si reprezinta doar 13,9% din valoarea sumelor decontate in acest caz, 80% din medicamentele cu prescriptie medicala utilizate in România pentru afectiuni antireumatice au preturi sub 10 lei si reprezinta doar 25,1% din valoarea sumelor decontate.

"Companiile membre ale APMGR privesc cu ingrijorare declaratiile recente ale ministrului Sanatatii, Vasile Cepoi, care anunta posibila includere a sumelor cheltuite pentru 'medicamente ieftine si pentru boli usor tratabile' in sistemul facultativ de asigurari de sanatate, nu in pachetul de baza. O asemenea masura ar limita accesul pensionarilor si al familiilor cu venituri reduse la tratamente medicale, in conditiile in care efortul financiar suportat de acestia ar creste considerabil, ca urmare a scoaterii de la compensare a medicamentelor cu preturi accesibile'', sustin reprezentantii APMGR.

Actualul Executiv isi propunea in programul de guvernare asumat sa incurajeze consumul de medicamente generice, cu scopul de a asigura accesul unui numar cât mai mare de pacienti la tratament farmaceutic.

"In realitate, vedem ca Ministerul Sanatatii nu este cu adevarat preocupat de optimizarea cheltuielilor din sistemul medical. Directiile anuntate risca sa produca efecte complet opuse obiectivelor anuntate de incurajare a consumului de medicamente generice si reducere a cheltuielilor bugetare, precum si sa limiteze accesul populatiei la tratament medical", a punctat Laurentiu Mihai.  citeste mai mult...

Sursa Informatia medicala

 
Clasificare stire: Medicamente si tratamente
Vezi stiri din categoria: Medicamente si tratamente
Vezi articole din categoria: Medicamente si tratamente
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.